En solig och fin inledning på dagen, men nattens frost glittrade fortfarande  på bladen på många växter.

Dahliornas blad och blommor hade fullständigt säckat ihop av frosten. Dags att ta upp knölarna för vinterförvaring. Vi började med de dahliorna som står i krukor. Vi brukar göra det ganska lätt för oss med vinterförvaringen. Vi lägger knölarna med lite omgivande jord i papperskassar och förvarar dem hemma hos de medlemmar som har tillgång till källare eller vind. Även om det inte blir exakt den temperatur som rekommenderas för vinterförvaring brukar det fungera bra.

Vi körde ut kompostjord från förra årets kompost till odlingsbäddarna i nya landet. Vanligtvis brukar vi sprida ut komposten redan på våren, men för att försvåra för de unga mördarsniglar som förmodligen övervintrar i komposten har vi i år väntat till hösten med att göra detta. Allt enligt goda råd vi fått! Vi får se om det fungerar. Nackdelen är att näringsämnena lakas ur mer när man sprider ut komposten på hösten.

När vi sprider ut kompostjord från vår egen kompost skapar vi ett kretslopp i trädgården och ger ny näring tillbaka till jorden istället för den vi tar ifrån den när vi skördar.

Vi vände  på materialet i årets kompost för att påskynda nedbrytningen. Nästa år är allt förhoppningsvis omvandlat till fin kompostjord.

Vi började också vända jorden lite lätt i odlingsbäddarna i trädgården, krattade löv, kapade ved och lite annat smått och gott. När det var dags för fikarast hade solen försvunnit och det började kännas lite kyligt. Då värmde det gott med soppa från kaféet. Stort tack till vår förträfflige kock Johan!

Nästa arbetsdag söndag 18 okt.Vi ses då!

Dela denna berättelse