Klimatfestival – What´s next?
Lördag den 31 aug. kl. 12:00- 22:00
Plats: Vintervikens Trädgård

Följ dagens händelser via länken: https://www.youtube.com/channel/UCyccFaDcgcn2MW-RTrea08Q

Välkommen till en heldag med fokus på ett samhälle som är aktivt i klimatfrågan! Vi hoppas att festivalen kan bjuda på en fantastisk upplevelse som inspirerar till handling. Att ställa frågan, “What’s next?” är ett sätt att försöka pusha frågan till just, nästa steg. Festivalen består av paneldebatter, seminarier, workshops, performance, musik, konst och mycket mer. I programmet finns följande planerat.

Utställare
Kunskap och information
Greenpeace, Afrikagrupperna, Lodyn, ETC, Vi håller oss på jorden, Extinction Rebellion, Klimataktion, ABF, Naturskyddsföreningen, Klimatriksdagen, Researchers desk, Amazon Watch, Mårda – Hållbar matförvaring, Grågåsens bigårdar producerar honung i Aspudden, Gröna Kvinnor, Foodsaving Stockholm
Researchers desk
Vårt mål är att sprida kunskap till allmänheten om den hållbarhet-och klimatkris vi befinner oss i med hjälp av de mest kunniga vi har i samhället, nämligen forskarna!

Stora Scenen
12:00 Invigning med Vintervikens Trädgård och Lodyn
12:15 Pia Björnstrand är en advokat med ett hjärta som brinner för livet på jorden. Hon är talesperson för Klimataktion och engagerad i Naturskyddsföreningen, Omställningsrörelsen och Naturens Rättigheter. På sin fritid älskar hon att sjunga, dansa, hänga med familj och vänner och att skogsbada
13:00 Sara Möller spelar med Karl Olandersson trumpet, Mats Persson trummor och slagverk, Lauri Antila kontra.
13:45 Fredrik Johansson berättar om vad som finns på botten i Sthlm. Vi måste gå till botten med frågan.
14:00 Teaterkören sjunger delar ur konserten “Mother Nature on the Run”
15:00 Paneldebatt på festivalens tema ”What’s next?”
Niclas Hällström, Pella Thiel, Paula Richter, Extinction Rebellion, Janine O´Keeffe, Karin Sundby Klimatriksdagen, Malin Lobell och som moderator Louise Lindfors Afrikagrupperna

ca 16:00 Seminarium med Johan Ehrenberg (ETC)
En inspirerande föreläsning om hur vi smartast gör det rätta för klimatet istället för att sucka över hur svårt det är. ETC:s Johan Ehrenberg har ägnat de senaste elva åren åt praktiskt omställningsarbete. Resultatet blev boken “Hoppet”, som nu också har blivit en föreläsning full av tips på hur vi på ett smart sätt kan rädda vår planet.

16:50 Slagordsverkstad inför höstens strejker
Vi vill undersöka hur en blåsorkester kan arbeta tillsammans med talkörer och sång.

Lilla Scenen
17:00 Stockholm stads miljöborgarråd Gia Luhr
Stadens miljöborgarråd kommer och berättar vad Stockholms stad egentligen gör i klimatfrågan och vad de stora utmaningarna är.

18:00 Slagordsverkstad inför höstens strejker

18:15 Liten föreläsning om Naturens rättigheter kl. Pella Thiell eller Henrik Hallgren. Naturens rättigheter innebär ett avgörande skifte i vårt tänkande och en nydaning av det juridiska systemet. Jordens ekosystem och livsformer ses inte längre som rättslösa objekt underordnade människan, utan som subjekt med inneboende rättigheter.

18:30 Liten föreläsning med ekopsykologen Henrik Hallgren från Lodyn. Ekopsykologin undersöker människans känslomässiga och existentiella relation till resten av naturen.

Stora scenen Musik
19:00 Hanna Francis Med James Bradley Jr trummor, Hanna är en folksångare / sing and songwriter som är relativt ny, men som gör bra intryck! Tack vare en mycket rå och unik skrivstil, framför Hanna låtar som är både underhållande och med spännande. Hanna lyckas skapa ett konstverk ur livet genom att ge sina mörka sidor en känsla av humor.
19:45 P.S.

20:00 Scoobz med Majken Levahn, Ragnar Halldorsson, Theodor Gillbert, Klara Zangeri och Valter Meyerhöffer
21:00 Maria Niwa
är en multi-instrumentalist, live-loopartist och singer-songwriter från Stockholm. I hennes musik fogas röst, instrument och digitala verktyg organiskt samman till en kalejdoskopisk helhet. Med inspiration från naturen bygger MARIA NIWA eteriska ljudlandskap med lager av sångstämmor och instrumentloopar, men hela tiden med en känsla för pop, sväng och starka melodier. Hon är en förtrollande liveakt som för tankarna till Kate Bush, Andrew Bird och Björk.

Seminarier och utställning vid Stora scenen.
Hela dagen: Utställning av Klimataktion
Utställningen ”Frön för framtiden” – Visar med hjälp av goda redan existerande exempel på hur ett klimatsmart samhälle kan se ut.

Seminarium
14:00 Afrikagrupperna Klimatförändringar – produce/konsum
Medverkande: Gloria Jimwaga, policyrådgivare, mat- och markrättigheter, Nu hotas många sorter av utrotning när nya lagar införs för att begränsa användning, lagring och spridning av lokala fröer. I vissa fall har hanteringen av lokala fröer till och med kriminaliserats. Hur arbetar vi för en värld där alla har rätt att använda lokala fröer?” Seminariet är på engelska

14:00-16:00 Seminarium om bin OBS! Vid Bikuporna och Bihuset, Stockholms biodlarförening

17:00 Seminarium med David Fopp
Fridays For Future, Extinction Rebellion och det hålllbara samhällets fundament – humaniora och rebellion. Efter ett års erfarenhet med XR och FFF och med min bakgrund som lektor i pedagogik och filosofi vill jag lyfta frågan vad kompassen är i den transformation som vi behöver. Om “everything has to change”, vad orienterar vi oss vid bortom begrepp som “planetära gränser” och “allas behov/värdiga liv”? En föreläsning och interaktiv lekfull workshop

18:00 Seminarium med Naturskyddsförening
Caroline Westblom, Klimatsakkunnig. Hon kommer tala om vilka stora frågar som är aktuella i SV och internationellt på klimatområdet. Vilka viktiga händelser kommer under hösten och hur NSF ser på hur man som privatperson kan engagera sig och göra mest för klimatet.

Seminarium med Extinction Rebellion (XR)
19:00 Kortare föreläsning
19:30 Samling Plantskolan Aktionsträning med praktiska övningar i ickevålds-aktioner.

Glashuset
Prova på naturlig färgning- slow creations med Petra Holmberg. Föranmälan krävs, se facebook event med samma namn, men fritt för alla att titta på, se https://www.facebook.com/events/220932472127684/)

Konst och aktiviteter i trädgården

15:30-16:00 Performance Karin, Hallgren om hopp och att minnas de utdöende arterna.

Plats: Sinnenas trädgård (sinnenas trädgård är en plats för tystnad och reflektion )

Konst:
Mitt namn är Åsa Elmstam, jag är konstnär och jag fullständigt brinner för Klimatfrågan Den genomsyrar allt jag tänker på morgon, middag och kväll. Jag har varit frustrerad i 12 år sedan jag insåg allvaret med klimatkrisen vi alla står i och jag vill göra all skillnad jag kan. Jag har drivit egen verksamhet i 11 år som konstnär, mitt främsta fokus har varit att lyfta klimatkrisen och vår överkonsumtion i utställningsform. Att visualisera frågorna i fysisk form. Min bakgrund är en blandning av silversmide, smyckekonst (Konstfack Ädellab), hantverk, konst, och studier I hållbar utveckling inom formområdet (Sustanible Projects – Universitetet Tokyo Zokei i Japan) mm. Jag har min ateljé på Södermalm I Stockholm.

Andrea Hvistendahl Lilla glashuset:
Verket heter: Falling Flyers, as We Tread the World- Fågel-Fadder-initiativetVår art; Homo Sapiens Sapiens, kan nu flyga medans de flygande arterna faller.Varje art är resultatet av en process av miljoner år och del i ett ekosystem som bygger på balans. Människans spridning över världen har påverkat planeten på många sätt. En del går att reparera men utrotade arter går aldrig att återskapa. Det är en massutrotning av arter som pågår. Oftast utan att vi är medvetna om det trampar vi över deras livsförutsättningarna, men även våra egna. Biologisk mångfald bär svaren på de frågor vi behöver svar på i framtiden. Konst är ett sätt att synliggöra och skapa engagemang.

Anna, Marie, Bodil och Gunnar från Lodyn Lilla Glashuset och Orangeriet,

Plats: Vid träden bakom Stora scen, lilla glashuset

Skogsbad är en kombination av sinnlig och långsam vandring på stigar i park eller skog, med guidade aktiviteter som kan öppna våra sinnen för att uppleva naturen på ett nytt sätt. När vi ”skogsbadar” tillbringar vi tid i skogen på ett särskilt närvarande sätt, med våra sinnen i kontakt med den omgivande miljön.
Skriv upp dig på tid i Lodyns marknadsbod.
Samtals stöd för klimatet.
Välkommen att ta upp sådant som du har på hjärtat, sådant du funderar över vad gäller klimatet och de känslor det väcker.
14.30-15.00, 15,30-16.00, 16,30-17,00, 17,30-18.00.
Hans Landeström leg psykolog, leg. Psykoterapeut
Let us walk together
13:00-14:00
Cirkeldans med Gunnar Thorsell
Plats:sitt rondellen bakom stora scenen.13:00-15:00

14:00, 15;00 och 16:00 Klimat- Qi gong, med rörelsemeditation, empatisk inlevelse och sinnligt upplevande har du chans att erfara lufthavet -vari klimatförändringen äger rum-som du själv är en del av.
Vägledare: Hans Landeström, ekopsykolog, lärare Qi gong och taiji sedan 1989.
Plats: Vid dammen till vänster om lusthuset.

Fri Entré
Varmt Välkomna!