VÅR

När trädgården så sakta vaknar ur vinterdvalan börjar arbetet i de olika arbetsgrupperna. I samma veva slår vi upp portarna i kaféet och myser till det med varma soppor, renskinn och brasor för våra gäster.

Våren i trädgården kan vara kall men om man arbetar hårt så blir man varm! Vi hjälps åt att förbereda för sådd, klippa och kratta, planera grönsaksodlingarna och förkultivera i växthusen. På våren har solen svårt att nå över bergväggen mot Aspudden och både kafégäster och knoppar söker sig till Trädgården södra sida.

Det första som sticker upp är vårlökar, primulor och grodyngel! På den nya plantskolans tak börjar solens strålar att producera el i solpanelerna!

Framåt maj börjar äppelträden blomma, det stora körsbärsträdet vid Kolonistugan sprider väldoft och perennerna knoppas i odlingsbäddarna. Snart är det dags för sådd! På försommarmarknaden kan du köpa en egen liten planta till balkongen. Kaféet håller öppet alla dagar nu med vegetariska luncher och fika för alla som vill njuta våren.

SOMMAR

Livet i Trädgården frodas, såväl växter som antal besökare. Arbetet på våra gemensamma arbetsdagar fokuseras på sådd och plantering och nu blommar pioner och klematis som behöver växtstöd och uppbindning.

I kaféet strömmar sommarpersonalen till och nu kan man njuta ett glas vin eller en kopp te i den härliga sommarkvällen. Musiken har kommit till trädgården och vissa kvällar är det uppträdanden på någon av våra scener. Kanske vill du komma och dansa swing, se på teater eller gå på konsert?

Kulturgruppen arbetar med sommarens arrangemang och snart brakar midsommarfirandet igång med dans kring stången och fullt med folk.

Under sommarens varmaste period lämnar vi växterna i fred för blomning och samlas istället för att vattna och rensa ogräs för att säkerställa höstens skörd. Som mest prunkande är trädgården när Riddarsporrar och rosor står i full blom i början av juli! Och tänk att sitta med en god bok och en vinbärspaj under den doftande rosenkupolen…

HÖST

När blombladen börjar falla från sommarperennerna sätter jordärtskockorna knopp och snart blommar ett gult hav i trädgården.

Höstens färger sätter sin prägel i rabatterna. När kvällarna mörknar tänder vi upp miljoner små ljus och lampor i trädgården och firar hösten med Illuminationsfest! Nu samlas vi på arbetsdagarna för att skörda grönsaker, plocka äpplen och kratta löv.

Skörden säljer vi på Skördemarknaderna på söndagar hela september. Till hösten hör också att gräva och plantera om, tömma krukor och så gröngödsling.

Vi summerar säsongen och drar ner på farten. Mysiga höstkvällar kanske vi bjuder på surdegspizza eller en litteraturafton i ett uppvärmt Orangeri.

VINTER

Trädgården går sakta i dvala och frosten lägger sig över trädgårdens skugga norrsida.

Fröställningarna står kvar i odlingsbäddarna och vajar i vinden. Grodorna sover bland löven och en tunn isskorpa bildas på dammen. Nu vilar både vi och trädgården och samlar kraft inför kommande säsong. Bara en helg, runt Lucia lever trädgården upp av julmusik och glöggdoft.

Vintern ger tid för planering av både odlingar och verksamhet. Styrelsen förbereder årsmötet, medlemsutskick görs och verksamheten ses över. Så snart ett nytt år är här börjar det myllra av idéer och arbete ute i den nya, varma Plantskolan och snart sticker små gröna blad upp som måste vårdas ömt. Sommarens alla kulturevenemang börjar planeras och vips! Så är det vår igen.