TRÄDGÅRDSGRUPPEN

Trädgårdsgruppen ansvarar för odlingarna i trädgården och är kärnan i föreningens verksamhet. Man behöver inte ha några förkunskaper för att kunna delta i arbetet. Både nybörjare och erfarna odlare är varmt välkomna. Vi hjälps åt och delar med oss av våra erfarenheter och kunskaper. 

Arbetet följer säsongen och innefattar allt som hör en trädgård till såsom jordförberedelser, förkultivering, sådd, plantering samt ogräsrensning, krattning, vattning, beskärning osv. Ibland gör vi även andra saker som att bygga växtstöd eller måla. På hösten skördar vi det som vi producerat och säljer på Skördemarknaderna eller lämnar till kaféet. Varje arbetsdag bjuder kaféet på lunch och kaffe till alla som deltagit.

För närvarande är vi ca 30 personer med olika bakgrund och ålder. Under nästan hela året från februari till november, har gruppen gemensamma, frivilliga arbetsdagar omväxlande lördagar/söndagar. Under sommaren träffas vi ca en kväll i veckan och vattnar. Det finns ingen arbetsplikt, utan alla deltar utifrån sina förutsättningar.

Vill du komma med i vår arbetsgemenskap, få jordiga händer, omslutas av klorofyll och glädjas åt allt det gröna och sköna omkring dig? Bli medlem och gå med i trädgårdsgruppen! Information om datum för arbetsdagar och andra viktiga saker kan du se här för MEDLEMSINFO. Information om arbetet på arbetsdagarna skickas ut via epost till gruppens medlemmar.

Välkommen att kontakta info@vinterviken.com om du har frågor eller vill få mer information!

Familjeodling och Barnens botaniska

Knoppis familjeodling är en småskalig odling för barn och deras föräldrar. Vi sår grönsaker och blommor och sköter om vår lilla plätt gemensamt. Barnens botaniska är ett lite större område där vi just nu planerar för odlingskurser för pedagoger. Har du idéer kring barnverksamhet är du välkommen att kontakta info@vinterviken.com

BYGG- OCH SNICKERIGRUPPEN

Som ett komplement till trädgårdsgruppens arbete finns Byggruppen för dig som är mer intresserad av trädgårdens byggnader och arkitektur.

Byggruppens arbete sammanfaller oftast med trädgårdsgruppens, ibland jobbar vi tillsammans och ibland driver Byggruppen egna projekt. Många medlemmar tillhör båda grupperna och utför bygg- eller trädgårdsarbete utifrån vad som är mest angeläget vid tidpunkten.

En trädgård består inte bara av växter utan behöver också struktur, stöd och inredning. Det kan handla om att bygga växtstöd eller spaljéer, bygga odlingslådor, renovera arbetsbodar eller trädgårdsmöbler, måla eller anlägga en gång.

 De senaste åren har föreningen drivit två stora byggprojekt finansierade av fondmedel från Forsgrénska stiftelsen. Dels en ny scen med dansbana och dels en plantskola med tre tillhörande växthus. Dessa och liknande projekt är också öppna för frivilliga att delta i.  Läs mer om plantskolan HÄR

Vår Byggrupp behövs just nu mer än någonsin och vi behöver fler medlemmar som antingen redan kan eller som är intresserade och vill lära mera om byggnation, snickeri eller anläggning. Det finns mycket kunskap att hämta hos oss!

Bli medlem och gå med i Byggruppen!

Välkommen att kontakta tradgard@vinterviken.com om du har frågor eller vill få mer information! 

KULTURVERKSAMHET

Har du idéer om kulturaktiviteter som skulle passa i Vintervikens Trädgård? Kanske festivaler, spelningar, poesiaftnar, seminarier, utomhusbio, konstutställningar, danskvällar, teater eller något annat. Vill du arrangera eller lära dig hur man gör? Då ska du engagera dig i föreningens kulturverksamhet!

Kulturkalendariet planeras under vinter och vår och medlemmar kan driva egna eller gemensamma projekt. Det kan vara allt från att arrangera en hel festival till att hänga en liten konstutställning. Som medlem kan du välja att genomföra en egen idé eller hjälpa till och lära dig i föreningens gemensamma arbete. Exempel på insatser kan vara att utforma och sätta upp affischer, sälja biljetter, maila arrangörer eller vara behjälplig på festivaler.

I samband med våra musikevenemang behöver vi alltid personer med kunskap om ljud/ljus. Tycker du det är roligt att dra sladdar, koppla och rigga, kan du sköta ett mixerbord eller vill lära dig, då behöver vi dig i föreningen!

Vintervikens Trädgård erbjuder en inspirerande miljö och vi får många förfrågningar från olika grupper/enskilda personer som vill arrangera kultur. Under åren har det varit många magiska ögonblick på våra scener med artister som First Aid Kit, Sofia Karlsson och Kjell Höglund. Under några år arrangerade föreningen musikfestivalerna Ljummen i Gräset, som många fortfarande minns.

Idag består föreningens kulturaktiviteter både av sådant som vi själva arrangerar och externa evenemang. Föreningen har två scener, varav en med dansbana och kan erbjuda plats för utställningar och kurser.

Låter det roligt? Bli medlem och engagera dig i kulturen! Välkommen att kontakta info@vinterviken.com om du har frågor, idéer eller vill få mer information!

BIODLARGRUPPEN

I skogsbrynet intill trädgården står en kupa med två samhällen. Biodlargruppen träffas för att pyssla om dess invånare under ledning av Johan Jarbrant som är ordförande för Stockholms biodlarförening.

Vid vårens första besök städas kupan och vi kontrollerar att samhällena lever. Sedan gör vi besök ungefär en gång i veckan under sommaren – om vädret tillåter – för att se om samhällena mår bra. Två till tre gånger per säsong slungar vi honung som sedan säljs på föreningen Skördemarknader.

Vill du vara med?

Kontakta biodlare@vinterviken.com  om du har frågor eller vill få mer information!

> Mer om Stockholms biodlarförening

HANTVERKSBUTIKEN

Vintervikens Trädgårdsbutik är ett samarbete mellan Vintervikens Trädgård och en grupp hantverkare.

Här hittar du bland annat keramik, tovade dockor, sjalar, handfärgat garn, trädgårdsmöbler, träaskar, betongkrukor, fågelholkar, betong produkter, återbruk av gamla textiler blir kuddfodral, smycken, barnkläder. Direkt från hantverkaren!

Öppettider: Lördag och söndag från maj – september kl 12-16. (Vid dåligt väder kan vi stänga tidigare)

Vi söker fler hantverkare till butiken. Vi söker någon som tillverkar något hantverk som kompletterar det som vi har i butiken. Är du intresserad? Kontakta oss för mer information.

Är du intresserad av att vara gästhantverkare i butiken? Kontakta oss för mer information.

Du kan också följa oss på > Facebook